jedzenie

Wielkanocne menu – co musi znaleźć się na stole?

Wielkanoc kojarzy nam się nie tylko z radosnym czasem pełnym nadziei, ale także z chwilami spędzonymi z najbliższymi przy wielkanocnym stole. To właśnie na tym świątecznym stole znajdą się przepyszne, tradycyjne potrawy, na które wszyscy czekamy. Zobacz, co powinno znaleźć się w wielkanocnym menu.

Jajka na 100 sposobów

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, które są symbolem życia i nadziei na życie wieczne. To nieodzowny element Świąt Wielkanocnych, które i w postaci pięknych, kolorowych pisanek i właśnie przepysznych smakołyków na pewno znajdą się na każdym świątecznym stole.

Jajka na miękko, na twardo, faszerowane pieczarkami, papryką czy łososiem, różnego rodzaju jajeczne muffiny i omlety na pewno będą mile widziane na świątecznym śniadaniu.

Chrzan nie tylko w tradycyjnej wersji

Nasz polski chrzan jest kolejnym bardzo ważnym daniem na wielkanocnym stole, jest on przecież symbolem siły fizycznej i zdrowia. Wkładamy go nie tylko do wielkanocnego koszyczka, ale również przyrządzamy z niego przepyszne dodatki do wędlin i kiełbaski na ciepło.

Nie tylko w tradycyjnej wersji ze śmietaną, ale również z buraczkami lub bardziej nowocześnie – na słodko, ze śmietaną, potartym jajkiem na twardo oraz cukrem pudrem. Chrzan można podawać na wiele sposobów i zawsze będzie to doskonały dodatek i nieodzowny element świątecznego menu.

Świąteczna zupa

Chrzan będzie również dodatkiem do tradycyjnych wielkanocnych zup, czyli żurku i białego barszczu. Najczęściej podawane z białą kiełbaską oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Takimi przysmakami najczęściej rozpoczynany jest świąteczny obiad.

Biała kiełbasa

Tradycyjna biała kiełbasa nie jest jedynie elementem świątecznej zupy. Możemy podać ją również na wielkanocne śniadanie. Podobno spożywamy ją w Polsce już od XVII wieku, a pierwszy przepis na przygotowanie białej kiełbasy odnotowano w książce kucharskiej Marii

Śleżańskiej z 1904 roku.

Jej smak możemy podkreślić odrobiną chrzanu lub sosu tatarskiego, które również znajdziemy w tym dniu na stole. Możemy również podać w innej wersji niż ugotowaną w wodzie. Doskonale smakuje pieczona, smażona lub zawinięta
w ciasto francuskie i upieczona w piekarniku.

Pasztety

W wielkanocnym menu nie może zabraknąć także pasztetów, które od lat przygotowywane są właśnie na Święta Wielkanocne. Najczęściej przygotowujemy je z różnego rodzaju mięs, np. cielęciny, indyka czy podgardla wieprzowego. Aby uzyskać niezwykły aromat i lepszy smak, gospodynie wykładają formę do pieczenia plastrami boczku lub słoniny.

Słodko i świątecznie

Nie może być Świąt Wielkanocnych bez słodkich i pysznych przysmaków. Wśród słodkich deserów bez wątpienia królować będzie tradycyjna baba wielkanocna, czyli pyszny drożdżowy wypiek z rodzynkami lub pomarańczową skórką i zawsze pokryty dużą ilością słodkiego lukru.
Na świątecznym stole nie zabraknie również mazurków, serników i paschy, które równie mocno wpisały się w tradycje świąt wielkanocnych.